Az egészség alapvető feltétele, hogy az életenergia testünk minden sejtjéhez eljusson. Ehhez energiacsatornák, azaz meridiánok állnak rendelkezésünkre. A meridiánok láthatatlan energiavezetékek, behálózzák az egész testünket, és az a feladatuk, hogy az életenergiát egyenletesen eljuttassák az egész szervezetbe. Amennyiben valamelyik energiavezeték eltorlaszolódik, az életerő nem képes eljutni a szervezet megfelelő részébe, ekkor alakulnak ki a különböző panaszok, betegségek. A meridiánok energiaszintjének változása sokszor még a betegség megjelenése előtt jelzi a problémát.

A meridiánok egy hihetetlenül logikus és szigorú rendszer szerint közlekednek a testünkön, mind a mélyben, mind a testfelszínhez közel haladva. A testfelszín közelében található pontok az akupresszúrás pontok, ahol be lehet avatkozni a meridiánok működésébe, az energia áramlásának visszaállítására.

Testünkben 12 fő meridián található. A fő meridiánok a szerveinkhez kapcsolódnak, minden szervnek van energiavezetéke, ezen felül vannak különleges, és extra vezetékek is.

Az emberi bőr elektromos ellenállása, annak vezetőképessége tág határok között változik, de a környező bőrterülethez viszonyítva jelentős különbség mérhető az akupunktúrás pontokban. A meridiánokban keringő energia létezését már többféle tudományos módszerrel is igazolták.
Hogyan tudjuk befolyásolni meridiánjaink állapotát?

Az akupresszúrás pontok stimulálásával, amely lehetséges

  • masszírozással (akupresszúra)
  • hőhatással (moxálás)
  • vákummal (köpölyözés)
  • testgyertya elégetésével
  • lézerrel (lézerakupunktúra)


A testünkben található meridiánok:

Tüdő meridián
A tüdő azáltal tisztítja a vért, hogy oxigénnel tölti fel, és eltávolítja belőle a szén-dioxidot. Az oxigén belélegzése az életerő bevitele a testbe. Ha a tüdő nem működik jól, csökken az életfelvevési képességünk. Kormányozza a csít, szabályozza a légzést, biztosítja a vízpályák átjárhatóságát, kormányozza a bőrfelszínt és a testszőrzetet, az orron nyílik, a hangban nyilvánul meg.

Vastagbél meridián
A vastagbél alapvető funkciója a salakanyagok eltávolítása, illetve a víz és egyes tápanyagok felszívása. A vastagbél egymást kiegészítő viszonyban áll a tüdővel, ezen két meridián érzelme a szomorúság, hajlam a bánatra. Vezérli a folyadékokat. A vastagbél fontos immunfeladatokat lát el.

Vese meridián
A vese a vért tisztítja. A mellékvesék az adrenalin előállításával foglalkoznak, vagyis azt a hormont gyártják, amely lehetővé teszi, hogy krízishelyzetben azonnal reagáljunk.. A keleti orvoslás szerint a vese szabályozza a félelmet és a bátorságot. A vese tárolja az esszenciát, amelyet szüleinktől kapunk, és 30 éves kor után csökkenni kezd. Raktározza az Esszenciát, kormányozza a víz anyagcserét, a csontok és fogak képzését, hatással van a fogakra, a hajra, a fülekre nyílik.

Húgyhólyag meridián
A veséhez hasonlóan a hólyaghoz kapcsolódó érzelem a félelem. A hólyag befolyással bír a hormonrendszerre, közvetlenül hat a nemi szervekre és a vizelet-kiválasztásra. Ellenőrzi a vizelet befogadását, raktározását és kiürítését.

Lép meridián
Alapvető szerepet játszik az emésztésben, a lép táplálja életerővel a gyomrot és a vastagbelet. Azok a nők, akiknek gyenge a lépmeridiánja, hajlamosak a menstruációs problémákra. Azok a férfiak, akiknek gyenge a lépmeridiánja, gyenge az aktivitása, hajlamosak az impotenciára. a léphez kapcsolódó érzelem az együttérzés és a szimpátia. Kormányozza az emésztést, vezérli a vért, kormányozza az zmokat, inakat és a végtagokat, a szájra nyílik, szabályozza az ízlelést és az ajkakban mutatkozik meg.

Gyomor meridián
A gyomor feladata, hogy befogadja a már részben megemésztett táplálékot, és előkészítse a vékonybél számára. A gyomor savat bocsát ki, amely lebontja az ételt.

Szív meridián
A szívmeridián az örömérzethez kapcsolódik. Szabályozza a véráramlást, raktározza a lelket, a nyelvre nyílik, az arcszínben nyilvánul meg.

Vékonybél meridián
A vékonybél vonja ki a táplálékból mindazt, ami értékes, és amiből fenntarthatjuk az életünket.

Epehólyag-meridián
Az epehólyag tárolja és kibocsátja az epét, amit a Máj fölös Qi-je termel folyamatosan. Az epét termelő Máj és az epét kibocsátó Epehólyag kölcsönös függőségben van egymással. A döntések ura, tehát aki döntésképtelen, ezzel ameridiánjával vannak problémái.

Máj meridián
A máj végzi az energiaraktározást, a vértisztítást, immunsejtek és emésztőenzimek előállítását. A májhoz és az epehólyaghoz kapcsolódó érzelem a harag. A túl sok harag árt a májnak.Harmonizálja az érzelmeket, raktározza a vért, ellenőrzi az inakat és a körmökben nyilvánul meg, a szemre nyílik.

Szívburok meridián
Védi a szívet a káros külső hatások ellen. Aktiválja, Qi-vel ellátja és ellenőrzi a Yin csatornákat. Más szóval a yin csatornák „anyja”, az „Élet kapuja.”

Hármas melegítő meridián
A testtet három területre különíti el. A Felső Melegítőé a fej és a mellkas, a Középső Melegítőé a mellkas alatti, de köldök felett terület a Léppel és a Gyomorral. Az Alsó Melegítőhöz a köldök alatti terület ttartozik, ideértve a Májat és a Veséket. A Hármas Melegítőt az összes yang csatorna atyjának tartják.